Ikääntyminen ja proteiinin tärkeys

Mihin proteiinia tarvitaan: sitä tarvitaan suojaamaan lihaskadolta, parantamaan liikuntakykyä, kehonhallintaan ehkäisemään kaatumisia, parantamaan vastustuskykyä, haavojen parantumista ja vähentämään väsymyksen ja heikkouden tunnetta.

Ennen kaikkea proteiinia tarvitaan lihasten ja solujen rakennusaineena. Silloin kun proteiinia saadaan tasaisesti se ylläpitää riittävän aminohappojen tason verenkierrossa ja turvaa lihaksille jatkuvan aminohappojen saannin, jolla solu valmistaa proteiineja.

Ikääntyneiden proteiinin tarve päivässä on 1,2-1,4g painokiloa kohden.

Sairauksista toipuvilla proteiinin tarve on noin 1,5 g painokiloa kohden.

Minkä vuoksi proteiinin saanti vähenee: koska ikääntyessä ruoka annokset herkästi pienevät, kun energian tarve ja liikunta vähenee. Ja silloin kun ruuasta vähenee energian saanti, myös syntyy herkästi vajetta proteiinista. Hyvä onkin muistaa, että proteiinin tarve kasvaa hieman ikääntyessä, vaikka energian tarve vähenee. Syy jonka vuoksi tarvitaan proteiinin lisäystä, on se että proteiinin hyväksikäyttö elimistössä heikkenee iän myötä. Kuitenkin ikää enemmän proteiinin tarpeeseen vaikuttavat toimintakyky ja terveydentila. Eli mitä huonokuntoisempi sitä enemmän tarvitaan proteiinia.

Useissa tutkimuksissa onkin havaittu, että proteiinin riittävällä ja tasaisella saannilla on yhteys suurempaan lihasmassaan ja voimaan, parempaan toimintakykyyn ikääntyessä. Sekä väestötutkimuksessa on osoitettu, että jopa neljä viidesosaa ikääntyneistä nauttii liian vähän proteiinia päivässä.

Paikat jossa on suurin riski saada liian vähän proteiinia, on kotihoidon piirissä ja laitoshoidossa olevilla ikäihmisillä, joista moni on alipainoisia ja vajaaravittuja. Myöskään ylipaino tai hoikkuus, eivät ole mittari sille, että saako ravinnosta tarpeeksi proteiinia. Ravitsemustilaa pystyy helposti seuraamaan MNA-testillä

Keino jolla voit huolehtia riittävästä proteiinin saannistasi, on lisätä jotain proteiinipitoista jokaiselle aterialle, välipalaksi voi helposti lisätä esim. rahkaa tai proteiininvanukasta. Tärkeää on myös nauttia joka aterialla hyvälaatuista proteiinia.

Suositeltava proteiini määrä per ateria on 25-30g.

Alla taulukko josta näet joitakin esimerkkejä, kuinka paljon mistäkin luonnollisesta ruoka-aineesta saa proteiineja. Lisää ruoka-aineita löytyy tästä linkistä.

Lasku kaava jolla voit tarkistaa oman proteiinin tarpeesi vuorokaudessa.

paino(kg) x 1,2g tai 1,4g jolla saadaan proteiinin tarve suositus grammoissa

Luontaiset proteiinin lähteet

Ruoka-aineet

Annos

Proteiinia

Maito, piimä, jogurtti

1 lasillinen (2dl)

7g

Proteiinijuomat

1 lasillinen (2dl)

12-16g

Kovat juustot

1 höyläviipale (10g)

2-3g

Raejuusto

100g

16g

Maitorahka ja proteiinirahka

100g

10-12g

Maitoon keitetyt puurot

Pieni annos (200g)

8-10g

Kananmuna

1kpl (60g)

7g

Kala

100g

10-25g

Liha

100g

20-30g

Liha- ja makkaraleikkeet

1 siivu (10g)

1-3g

Leivät

1 viipale (30g)

2-3g

Makaroni /riisi

1dl

2g

Peruna

1 kpl

1g

Tofu

100g

17g

Kala-/lihakeittoa

1 lautasellinen

8-10g

Herneet, tuoreet ja keitetyt

100g

5-6g

Pähkinät ja mantelit

30g

4-14g

Linssit ja kikherneet, keitetyt

100g

7-9g

Muut pavut, keitetyt

100g

10-16g

Soijapavut tai -rouhe, keitetty

100g

14-16g

Soijamaito ja -jogurtti

1 lasillinen (2dl)

6-8g

Lähteet:

https://sydan.fi/fakta/proteiinista-puhtia-ikaantyneelle/

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/5_keinoa_lisata_proteiinia_ikaihmisten_ruokaan

https://www.valio.fi/hyvinvointi/tutkimustietoa-proteiinista-ja-ikaantymisesta/

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01086#s6

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *